KNMG: geen gedwongen testen bij mensen met vertrekplicht
De KNMG heeft op verzoek van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid gereageerd op het wetsvoorstel ‘Wet Testen bij vertrek’. Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk dat mensen met een vertrekplicht (fysiek) gedwongen kunnen worden om getest te worden op ernstige en besmettelijke ziekten, zoals corona. Met deze maatregel wil de staat voorkomen dat vreemdelingen hun terugkeer kunnen frustreren door niet mee te werken aan zo’n test. Artsen spelen een centrale rol bij de uitvoering van het wetsvoorstel.
Naar de mening van de KNMG is dit wetsvoorstel in strijd met zowel nationale als internationale regels en richtlijnen voor artsen, alsook met mensenrechten en grondrechten. Het wetsvoorstel is in strijd met belangrijke principes zoals het respecteren van autonomie en lichamelijke integriteit. De KNMG adviseert dan ook om het wetsvoorstel niet voort te zetten.
Medisch onderzoek dat tegen iemands wil wordt uitgevoerd is niet toegestaan, tenzij daar een dringende reden voor is. Een dringende reden kan bijvoorbeeld gelegen zijn in de gezondheid van de betrokkene zelf, of die van andere mensen. Het afnemen van een gedwongen onderzoek voor het daadwerkelijk realiseren van de uitzetting van mensen met een vertrekplicht ziet de KNMG niet als een dergelijke dringende reden.