Onderzoek: de content paradox
Vraag marketeers op het Branded Content Event naar hun definitie van content en je kunt een boek schrijven over de verschillende invalshoeken: “Beeldvorming” zegt de één. “Eigenlijk alle media” zegt de ander. Maar ook: “Informatie die de moeite waard is om te bekijken!” Die laatste komt misschien wel het dichtst in de buurt. Key is namelijk die bewuste aandacht.
Content draait vooral om toevoegen van betekenis voor degene die je probeert te bereiken. Waar je bij awareness vooral hamert op de aanwezigheid van je merknaam in het brein van de consument en je bij conversie juist wil sturen naar de aankoop van een product of dienst, is dat midfunnel stuk de plek waar content je helpt om richting merkoverweging te gaan. Dat doe je met onderscheidende merkverhalen waar je de consument, die al van je merk weet, probeert te binden.
Een consument neemt daar dus bewust de tijd om je merkverhaal tot zich te nemen. Dat betekent dat je moet nadenken over hoe je iets kunt toevoegen aan de beleving van die consument. Ook het platform is daarbij essentieel. Je kunt een prachtige film maken in een content-campagne, maar als je die contextloos losknipt en op TikTok gooit, voldoet dat niet aan de verwachting die mensen op dat platform hebben.
Hieronder nog een korte samenvatting van de meest opvallende onderzoeksresultaten.
Marketeers over content
- Je hebt een betrouwbare publisher nodig om je (branded) content geloofwaardig te laten overkomen’- 61% (helemaal) eens
- Ideale verdeling contentproductie vs distributie is 52% vs 48%
- ‘Content krijgt te weinig aandacht van marketeers’- 52% (helemaal) eens
- ‘AI gaat de resultaten van content verbeteren’- 57% (helemaal) eens
- 41% zet content primair in voor het creëren van awareness, 29% voor het realiseren van conversie en 28% voor het creëren van overweging
- Marketeers maken het meeste gebruik van social media content (40%), gevolgd door video (26%) en e-mail (15%)