Kunstmatige intelligentie
Burgerrechtenorganisaties, de Europese Commissie en zelfs de topman van Google Sundar Pichai vraagt er om: regulering van kunstmatige intelligentie. Hij wil het publieke debat aanzwengelen om misbruik van nieuwe technologieën te voorkomen.
Pichai publiceerde vanochtend in de Financial Times een opiniestuk waarin hij oproept tot regulering van kunstmatige technologie. De belangrijkste reden daarvoor is om misbruik te voorkomen. Het thema speelt al langer, maar de topman acht de tijd nu rijp om het internationaal op de agenda te zetten.
Hij beaamt dat bedrijven zoals dat van hem profiteren van kunstmatige intelligentie en de technologie blijven doorontwikkelen, maar dat kan niet grenzeloos. Misbruik ligt op de loer. Te denken valt aan zaken als geautomatiseerde gezichtsherkenning in publieke ruimtes, deepfakes van mediabestanden, manipulatie van cijfers en ongecontroleerde beslissingen door computersystemen.
“Onze rol [in dit debat] begint met het erkennen van de noodzaak voor een principiële, gereguleerde benadering van kunstmatige intelligentie.”
Overigens heeft Google zich in 2018 ook al over deze thematiek uitgesproken toen het een document publiceerde waarin het uiteen zette https://www.blog.google/technology/ai/ai-principles/ volgens welke principes het AI ontwikkelt.
Dat Pichai juist vandaag zijn opiniestuk publiceert, is niet toevallig. Vandaag begint in Davos het Wereld Economisch Forum. Daar komen ’s werelds hoogste bestuurders uit het bedrijfsleven en de politiek samen, evenals opinieleiders, om vrijblijvend over de stand van de wereld te spreken. Van de geboren Indiër is nu bekend wat zijn hoofdmotief is.
“Het is noodzakelijk om internationaal op één lijn te komen. Daarom moeten we werken vanuit gedeelde waarden. Bedrijven als het onze kunnen niet zomaar veelbelovende technologie ontwikkelen en de markt vervolgens laten bepalen hoe dat gebruikt wordt.” Pichai legt de bal hiermee bij overheden en andere techpartijen.
Foto: vuhung (cc)