Europese geneesmiddelenautoriteit keurt eerste alzheimermedicijn goed
Het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelt voor het eerst positief over een medicijn dat de ziekte van Alzheimer kan remmen. Het monoklonale antilichaam lecanemab kan daarmee op den duur worden gebruikt bij patiënten in een vroeg stadium van de ziekte.
Lecanemab, dat intraveneus wordt toegediend, hecht zich aan bèta-amyloïde, waarmee het de vorming van de plaques tegengaat. Eerder dit jaar kreeg het middel lecanemab nog een negatief advies van de EMA, omdat de voordelen van de behandeling niet opwogen tegen de risico’s. Zo waren er zorgen over ernstige bijwerkingen zoals zwellingen door vochtophoping of bloedingen in de hersenen die tot epileptische aanvallen of zelfs overlijden kunnen leiden. Na die afwijzing deed de fabrikant een succesvolle nieuwe aanvraag bij de EMA voor alleen die patiënten die één of geen kopie hebben van het gen ApoE4. In vergelijking met mensen met twee ApoE4-kopieën heeft die groep namelijk een lager risico op die ernstige bijwerkingen. Mensen met een of twee ApoE4-kopieën hebben een verhoogde kans op dementie. Zo’n 25 procent van de bevolking heeft één kopie van ApoE4 en 2 tot 3 procent heeft twee kopieën. De patiënten (degenen zonder twee ApoE4-allelen) die het middel kregen hadden na achttien maanden behandeling minder verslechtering in het cognitief functioneren dan de placebogroep.
Zorginstituut
Het advies van het EMA moet nog door de Europese Commissie beoordeeld worden. Daarna zal het Zorginstituut moeten oordelen of het middel vergoed wordt. Alzheimer Nederland roept op het instituut op tot een snelle procedure. ‘Behandeling met lecanemab kan alleen in de eerste stadia van de ziekte van Alzheimer. Dus voor patiënten die net de diagnose hebben gehad tikt de klok letterlijk.’ De FDA keurde het middel vorig jaar al goed. Daarmee was het de tweede keer dat de FDA een monoklonaal antilichaam goedkeurde. In 2021 kwam het controversiële middel aducanumab namelijk op de Amerikaanse markt; de EMA gaf daar geen goedkeuring voor.