Betrouwbare content en AI-tools: een match made in heaven of mismatch?
AI-tools inzetten om betrouwbare content te maken: is dat wel zo’n goed idee? En wat kun je leren van de journalistiek?
Artificial Intelligence (AI) in het communicatiewerkveld roept vaak twee uitersten op: fascinatie of scepsis. In een wereld waar de concurrentie soms groot is en snelheid essentieel is, kunnen AI-tools verleidelijk zijn om in te zetten voor contentcreatie. Maar is dat wel zo’n goed idee? En wat kun je leren van de journalistiek?
Missen wij niet iets?
Als je in je content bepaalde bronnen wil aanhalen om jouw verhaal te onderbouwen, dan moet er niet alleen een tekst zonder taalfouten worden gemaakt. Het gaat ook om het kritisch onderzoeken van je bronnen. Deze rol kan niet volledig worden overgenomen door AI.
Een menselijke touch: onmisbaar
Een krant geschreven door ChatGPT, daar zitten wij Nederlanders nog niet op te wachten. Dat zegt tenminste Trouw. We vertrouwen het simpelweg nog niet. Het gaat niet enkel om het genereren van tekst of het simuleren van een ‘stem’ of tone of voice, zoals AI-tools doen. Wat AI-tools missen is het vermogen tot kritisch denken, ethische overwegingen, de subtiele gevoeligheden van culturele context, en de diepe empathie die voortkomt uit menselijke ervaringen. Deze elementen zijn essentieel voor hoogwaardige journalistiek en andere communicatie.
Experts – zoals journalisten en redacteuren – brengen niet alleen feitelijke kennis, maar ook diepgang, emotie en een culturele of politieke context die een machine niet kan ervaren. De machine heeft het namelijk niet bewust meegemaakt. Bovendien voegt de menselijke factor een extra laag van betrouwbaarheid en verantwoording toe aan de inhoud die wordt geproduceerd.
Dit betekent niet dat AI geen plaats heeft in de mediawereld. Integendeel, AI kan juist een waardevolle rol spelen in het automatiseren van routinetaken, het analyseren van data en zelfs als assistent bij het schrijfproces. Maar de uiteindelijke redactionele controle? Die blijft voorlopig stevig in handen van de mens.
Welke lessen kan jij hieruit halen?
- Gezonde balans tussen snelheid en kwaliteit
- Raadpleeg kwalitatieve bronnen
- Blijf kritisch
- Zoek de perfecte mix