Snel (én goed) een LinkedIn-post maken doe je zo
Daar zit je weer met je handen in je haar, zwetende oksels en trillende vingers: je wil een nieuw bericht op LinkedIn plaatsen. Het kost je iedere keer zoveel tijd, dat moet toch anders kunnen? Content maken hoeft niet veel tijd te kosten. Het belangrijkste is dat je een marketing mindset gaat ontwikkelen. Wees je ervan bewust dat er voortdurend momenten zijn waarop je content kunt creëren.
Plan tijd in je agenda voor het maken van content
Als je een voorraad aan ideeën hebt, dan is de volgende stap om een vast moment in je agenda tijd te blokken voor het maken van content. Maak het zo concreet mogelijk voor jezelf wat je in die tijd gaat doen. Je kunt in deze tijd ook vast een aantal berichten inplannen via LinkedIn. Die basis kun je aanvullen met spontane berichten. Er gebeuren altijd dingen die je niet kunt plannen.
Batchen
Een slimme manier om tijd te besparen is batchen: het clusteren van vergelijkbare werkzaamheden. Je kunt op die manier productiever te werk gaan. Door het wisselen tussen twee taken verlies je 20% van je tijd en als je schakelt tussen drie taken, scheelt dat al 40% in je productiviteit. Batchen gaat over het scheiden van werkzaamheden, zodat je je steeds concentreert op een bepaalde taak die je uitvoert. Je maakt dan de content voor verschillende berichten in één keer, waardoor je een voorraad aanlegt.
Stel, je wil een serie filmpjes maken en je trekt daar nu elke week een dag voor uit. Dan doorloop je elke keer het hele proces: van het opnemen tot het editen en posten. Dit kost je meer tijd dan nodig, doordat je steeds wisselt van taak. Hoe dat anders kan? Plan één moment voor het opnemen van alle video’s. Een ander moment voor het editen etc. Zo bespaar je veel tijd en kun je meer filmpjes maken. Dit geldt net zo voor andere contentvormen.
Bouw routine op
Het belangrijkste is dat je een routine opbouwt die voor jou werkt, die je kunt volhouden. De ene heeft één vast agendamoment nodig voor het maken en plaatsen van berichten en het reageren op berichten van anderen, de ander wil er iedere dag een half uur aan besteden en het kan voor jou nog helemaal anders zijn. Ontdek wat voor jou werkt.
Recyclen van content
Als je eerder content hebt gemaakt die het goed gedaan heeft, kan je die nieuw leven inblazen. Vaak ziet maar een klein deel van je volgers jouw updates, dus de kans is klein dat je volgers dubbel gaan zien. Hoe recycle je content zonder dat Google het ziet als oude content?
Cosmetisch aanpassen
Je kunt een statusupdate opnieuw plaatsen en een artikel kun je bewerken. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande zaken die je kunt aanpassen of toevoegen:
- Titel en jaartal
- Intro
- Een alinea met nieuwe informatie
- (Nieuwe) quotes
- Afbeeldingen
- Nieuwe (en daarmee actuele) externe links
Als je het artikel alleen op kleine punten aanpast, vergeet dan niet je oude artikel van LinkedIn te verwijderen. Statusupdates zijn na een jaar niet meer zichtbaar, maar artikelen blijven een onderdeel van je kennisbibliotheek op LinkedIn. Om zicht te houden op wat je allemaal hebt gepost en om content niet kwijt te raken, is het handig om het apart te bewaren.
Herschrijven: updaten en/of nieuwe invalshoek
Je kunt een oude statusupdate herschrijven en artikelen op LinkedIn bewerken. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:
- Bekijk het onderwerp van je artikel vanuit een andere invalshoek. Herschrijf je artikel bijvoorbeeld als jouw persoonlijke verhaal.
- Interview een klant over het thema van jouw artikel en voeg dit interview toe.
- Voeg artikelen samen die elkaar raken of een gemeenschappelijk thema hebben/
- Schrijf je artikel om in de vorm van een checklist of een aantal tips.
- Maak een e-book of whitepaper van artikelen met eenzelfde thema.
- Schrijf een vervolgartikel naar aanleiding van de reacties op het eerste artikel.
- Knip het artikel op in stukken als het lang genoeg is en publiceer het als (genummerde) reeks op een vaste dag.
Nieuw format
Een manier die net wat meer inspanning en tijd vraagt, is het opnieuw maken van content in een andere vorm:
- Schrijf een podcast uit in een artikel of andersom.
- Verzin een leuke manier om kort je verhaal in video vorm te geven.
- Maak een sliderpost als een korte presentatie van een infographic.
- Verzin een poll om nieuwe input te vragen voor een artikel dat je eerder hebt geplaatst.
- Vat een rapportage samen in een infographic.