Pharmamarketeer

Europese Commissie maakt AI wettelijk aansprakelijk

De Europese Commissie publiceert een voorstel voor een richtlijn die het mogelijk maakt om producten die werken met kunstmatige intelligentie wettelijk aansprakelijk te stellen. Gedupeerden hoeven enkel causaliteit aan te tonen tussen een AI en geleden schade om hun klachten behandeld te krijgen.

Het voorstel beoogt onduidelijkheid weg te nemen over wie aansprakelijk is wanneer een AI-proces schade aanricht. Dat is de fabrikant. De gedupeerde hoeft op zijn beurt niet het proces uit te pluizen om de oorzaak aan te wijzen. Causaliteit aantonen is voldoende. Voorts moet de verantwoordelijk altijd makkelijk aanspreekbaar te zijn, ook als hij zich ver buiten de EU bevindt. Dan gaat het proces via een liaison binnen de EU.

De AI Liability Directive werd eerder deze week gepubliceerd. Hij richt zich bijvoorbeeld op situaties waarbij een autonome drone tegen iemand aan vliegt, een apparaat of dienst die persoonlijke data lekt, maar ook op systemen die bijvoorbeeld grenscontroles uitvoeren, aanvragen beoordelen of examens nakijken.

“De nieuwe regels maken het bijvoorbeeld ook makkelijker om compensatie te ontvangen in de situatie waarbij iemand door AI is gediscrimineerd tijdens een sollicitatiegesprek”, licht de Commissie toe.

Gedupeerden krijgen bij het oplossen van hun situatie het ‘recht op toegang tot bewijs’ bij KI-systemen die grote risico’s met zich meebrengen. Een robotische stofzuiger die een plant omgooit, de potgrond enthousiast en daardoor doorbrandt is misschien niet zo high-risk als Europa bedoelt. Het voorstel voor de richtlijn biedt speelruimte in definities.

Het voorstel gaat hiermee na het Europees Parlement en de Raad voor beoordeling en eventuele aanpassing.

Foto: Doug Bowman (cc)

Medhc-fases-banner
Advertentie(s)