7 AI-trends om in 2024 rekening mee te houden
1. ‘Multi-modal’ generatieve AI
De eerste generatieve AI-tools staan erom bekend dat ze goed zijn in één ding. Bijvoorbeeld in het genereren van tekst (ChatGPT en Bard) of juist afbeeldingen (Midjourney, Firefly en DALL-E). Maar deze tools evolueren. Met ChatGPT kun je inmiddels met DALL-E afbeeldingen genereren, en ondertussen kun je er een gesprek mee aangaan zonder te hoeven typen. In de toekomst hoef je dus niet meer na te denken over welke tool je kiest voor welk contentformat. Tekst, afbeelding, audio of video, het maakt niet uit: de tool kan alles! En waarschijnlijk worden daardoor verschillende AI-tools opgeslokt, waarbij slechts enkele grote vissen overblijven.
2. AI agents: je eigen assistent
In 2023 hebben we volop geëxperimenteerd met hoe AI-tools ons in ons werk én dagelijks leven kunnen ondersteunen. Zo integreren Microsoft en Google AI-assistenten in hun workspaces die je onder andere helpen bij het schrijven van e-mails, het notuleren en samenvatten van meetings.
Maar het kan zelfs nog een stapje verder gaan met zogenoemde AI agents. Zo is er momenteel veel buzz over Rabbit OS en de Rabbit R1. Rabbit OS lijkt op een voice assistent, zoals Alexa en Google Assistent, maar met de kracht van wat het bedrijf een ‘Large Action Model’ noemt. Het is getraind op de werking van apps en herkent bijvoorbeeld pictogrammen, orderbevestigingen en zoekmenu’s.
3. Democratisering van AI
Het is niet moeilijk om aan de slag te gaan met AI. Ik hoorde het tijdens het GPTx event in Den Haag: “The programming language of the future is English”. Op dit moment zijn veel AI-tools al eenvoudig in gebruik. De tools zijn laagdrempelig om te gebruiken (je hebt alleen een browser nodig), gebruiksvriendelijk, en ze zijn gratis of niet duur om te gebruiken. Dus het is in elk geval een goed idee om samen allerlei AI-tools te testen en te kijken hoe AI jullie in het werk kan ondersteunen.
4. Macht en ongelijkheid
The tools are democratized, but the power is centralized. – Venkatesh Chandrasekar (TU Delft) tijdens GPTx Den Haag
Er is wel een Europese tegenbeweging aan de gang. Het Nederlandse kabinet presenteerde bijvoorbeeld op 18 januari een visie op generatieve AI. En de Europese Commissie wil miljarden investeren in AI-toepassingen van Europese bedrijven en startups toegang geven tot supercomputers.
5. Wetgeving en discussie
Wanneer mag je door AI-gegenereerde content verspreiden? Het zou goed zijn als altijd duidelijk is welke inhoud door AI is gemaakt. Of, nog beter, dat een soort watermerk of ID automatisch in de content verwerkt wordt. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van deepfakes – zie de recente celebrity deepfakes van Taylor Swift en Joe Biden – en hoe realistisch stemmen al nagedaan kunnen worden. Willen we totale vrijheid of zijn er kaders nodig?
6. Waar we AI wel en niet voor gebruiken
- Wel: stockfoto’s voor op je website (maar het is nog beter als je met een fotograaf samenwerkt voor unieke foto’s)
- Niet: AI-gegenereerde nieuwsfoto’s, zoals levensechte beelden van de Israel-Hamas-oorlog in Adobe Stock. Dit werkt nepnieuws en wantrouwen in journalistiek in de hand.
- Wel: predictive maintenance, waarbij je AI inzet om te voorspellen wanneer machines onderhoud nodig hebben of onderdelen vervangen moeten worden.
- Niet: predictive policing, waarbij je bijvoorbeeld op basis van bepaalde eigenschappen voorspelt wie een fraudeur is. Met AI heb je het risico dat er verbanden gelegd worden die je niet zomaar mag leggen (op basis van afkomst, klasse, waar je woont).
7. Van algemene AI naar ‘private AI’ & AI op je smartphone
De huidige generatieve AI-tools hebben een aantal nadelen, zoals het gebruik van vervuilde data, data van lage kwaliteit, risico’s met auteursrechten en de onduidelijkheid waar een antwoord vandaan komt. Maar het wordt langzamerhand steeds toegankelijker voor bedrijven om hun eigen AI – oftewel private AI – te ontwikkelen.
Je kunt op basis van bestaande modellen je eigen AI-tool ontwikkelen door die te trainen (‘finetunen’) op eigen data. Met AI gateways – vergelijkbaar met API’s – kun je ook eenvoudiger het onderliggende model updaten of vervangen.
[…]